Deutsch
 

Postbåten Hjorten

 

PÅ 1600-TALET

Den ursprungliga Hiorten byggdes i Karlskrona 1692 som en första generationens postjakt för trafik mellan Ystad och Wittow och Stralsund i Svenska Pommern. Skeppsbyggmästaren vid amiralitetet Francis John Sheldon ansvarade för konstruktionen.

Hiorten är en galliot, en båttyp som har sitt ursprung i holländsk 1600-tal (galjoot på holländska): ett flatbottnat tvåmastat havsseglande handelsfartyg. Den var byggd av ek och hade fem avdelningar: en kajuta, en sal, ett rum för hästar och vagnar och en kabyss. Besättningen uppgick till fyra man: en skeppare, två båtsmän och en skeppsgosse.

Hiorten blev färdig år 1692 och gick sedan i trafik till Pommern med post, passagerare och gods under tio år. Seglatsen mellan Ystad och Wittow på Rügen tog i bästa fall åtta-nio timmar, i motvind upp till två-tre dygn. Fartygets öde efter år 1702 är inte känt.

LÅNGT SENARE

Marinmuseum i Karlskrona byggde under tre år en fullskalereplik. Den nya Hiorten gjorde sin jungfrufärd i maj 1999. Fartyget har i det närmaste samma mått som förlagan och har 130 m2 segelyta på två master, med 18,0 m rigghöjd.

Sedan år 2016 ägs Hiorten av Baltic Offshore Industrial och har Karlskrona som hemmahamn.

I SOMMAR

Det kommer att bli förändringar på Hiortens utseende.

Fartyget kommer bland annat att få en ny kanon, en kopia av den kanon Karl XII använde under 1700-talet. Sedan kommer fartyget att få nya segel.

Det är tänkt att den första turen kommer att äga rum i maj nästa år för att sedan köra turer i Karlskronaområdet nästa sommar och finnas tillgänglig för beställning o charter.

Bilder på Hiorten

Hittar du på galleriesidan

 

C G PETTERSSON Salongsbåt Spirit

 

FAKTA

Byggd 1926 i Hondurasmahogny. Fantastiska salonger med ståhöjd och punschatmosfär. 12,95 x 2,85 m. Ford 6 cyl diesel, värmare, vattenburen värme, autopilot, el-ankarspel, tryckvattensystem med varmvattenberedare.

Hyrs ut till små exklusiva utflykter med kapten ombord. Maxantalet gäster 10 st.

Bilder på Spirit

Hittar du på galleriesidan